19 Kasım 2008 Çarşamba

Fasülyenin Faydaları!

Dün kızımla birlikte fasülye soyduk. Daha doğrusu ben soydum o da fasülyelerle aşağıda gördüğünüz üzere oynadı da oynadı. Enteresandı, çünkü hiç ağzına götürmeye çalışmadı. Bu sefer önce kokladı. Sonra eline verdiğim büyük bir fasülyeyi soydukça diğerlerini içine attığım tasa koydu, oradan aldı oyun halısının üzerine koydu, yetmedi elinde mendil gibi salladı. Bütün fasülyeleri ayıklamayı bitirince tası önüne koydum. Bu kez de büyük bir ciddiyetle fasülyelerin boylarını karşılaştırmaya başladı. Yaklaşık 20 dakika da böyle oyalandı. Sonuçta neredeyse ellemediği fasülye kalmadı. Velhasıl kızım çok eğlendi. Ben de fotoğraflarını çekeceğim diye şekilden şekile girdim ama ne yalan söyleyeyim galiba ben daha çok eğlendim. Fasülyenin faydalarına bir yenisini de eklemiş olduk böylece:) İşte kendiliğinden gelişen fasülyeyi tanıyalım, faydalarını anlayalım aktivitesinin fotoğrafları.
Akşam sofrada, zeytinyağlı fasülyeyi “aman kızımızın güzel parmakları değmiş bunlara” diyerek afiyetle yedik.

16 Kasım 2008 Pazar

Haftanın Menüsü 16 Kasım

Geçen gün yazdığım yazının yemek tarifleriyle ilgili son kısmını tekrar okuyunca, benim tariflerimdir ifadesinin sanki ‘bu tarifler kimsede yok !’ gibi bir manaya açık olduğunu farkettim. Elbette öyle değil. Ben de herkesin bildiği (ya da bilmediği) tarifleri yapıyorum ama kimi zaman orasını burasını değiştirip bebek ölçülerine indirgiyorum kimi zaman da yemek konusunda her şeyi deneme hevesimin sonucu olarak benim uydurmalarım dediğim tarifler ortaya çıkıyor ve bebeğimin (ve tabii eşimin) tepkilerinden anladığıma göre lezzetli de oluyor:) Ama her bebeğin her yetişkin gibi damak tadı farklı olabilir. Benim bebeğimin bayıldığı bir yemeğe belki sizin bebeğiniz burun kıvırabilir. Denemekte yarar var. Zaman zaman bana değişik gelen kendi uydurmalarımı sizlerle paylaşacağım. İşte bu haftanın uydurması :

Tavuklu Mercimekli Balkabağı Püresi
Malzemeler: 100 gr. balkabağı , ½ tavuk göğsü, 1 arpacık soğanı, ½ küçük havuç, 1+ ½ dolu t.k. kırmızı mercimek, ½ y.k. zeytinyağ, 1 ç.b. tavuk suyu veya su
Yapılışı: Zeytinyağını küçük bir tencereye koyun ve kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini soğanla birlikte yağda çevirin. Tavukların rengi dönünce küçük küçük doğranmış havucu ekleyin ve bir müddet daha çevirin. Havuçlar yumuşamaya başladığında bir kaç kez çevirip yıkanmış kırmızı mercimeği ilave edin. Tavuk suyunu/suyu ekleyin. Bu arada başka bir küçük tencereye de küçük doğranmış balkabağını koyun ve üzerini biraz kapatacak kadar su ilave edip haşlayın. Tavuklu karışım pişince haşlanmış balkabağıyla birlikte blendırdan geçirin ve ılık olarak servis edin. Kızım bu yemeği yerken hele bir de yanında yoğurt varsa kendinden geçiyor desem abartmış olmam. Balkabağı gözünüze fazla gelirse kalanı dondurarak buzlukta saklayabilirsiniz.

Haftanın menülerine gelince, öncelik her zaman olduğu gibi canım kızımın.

MuniSe’min bu haftaki menüsü şöyle:

Pazartesi: Tavuklu Sebze Yemeği – Balkabağı Çorbası (Anonim)
Salı: Nohutlu Mercimek Yemeği - Patates ve Pırasa Çorbası ( bkz. Mevsimlerle Gelen Lezzetler - Tijen İnaltong)
Çarşamba: Kabak Dolması (Anonim ama annemin tarifiyle) - Tarhana Çorbası (Anonim)
Perşembe: Sonbahar Çorbası ( Bkz. Mevsimlerle Gelen Lezzetler - Tijen İnaltong) - Fırında Balık
Cuma: Kıymalı Brokoli (Bkz. Anne, Ben Acıktım – Sahrap Soysal) – Kırmızı Çorba
Cumartesi: Buğday Yemeği - ( Bkz. Mevsimlerle Gelen Lezzetler - Tijen İnaltong) – Ispanak Çorbası
Pazar: Enginarlı Tavuk – Mercimek Çorbası

Büyükler için haftanın menüsü :

Pazartesi: Yayla Çorbası (Anonim) –Tavuklu Sebzeli Kase Böreği – Zeytinyağlı Fasulye (Anonim)
Salı: Balkabağı Çorbası – Salçalı Biftek – Pilav (hepsi anonim)
Çarşamba: Patates ve Pırasa Çorbası ( bkz. Mevsimlerle Gelen Lezzetler - Tijen İnaltong) – Fırında Domates ve Kabak Dolması (Annemin tarifiyle) – Portakal Soslu Zeytinyağlı Kereviz (Anonim)
Perşembe: Fesleğenli Patates – Fırında Balık (Anonim)
Cuma: Sonbahar Çorbası ( Bkz. Mevsimlerle Gelen Lezzetler - Tijen İnaltong) – Soya Soslu Tavuk – Portakal Soslu Zeytinyağlı Kereviz (hepsi anonim)
Cumartesi: Kırmızı Çorba – Arpacık Soğanlı Et Yahni (Bu da annemin tarifiyle)- Bulgur Pilavı (Anonim)
Pazar: Bol Domatesli Kıymalı Makarna (Anonim)

Menülere bakınca anlaşılacağı üzere kızıma akşamları çorba yedirmeyi tercih ediyorum. Hem hafif hem de besleyici. Üstelik gece uykusunda rahatsız da olmuyor. Akşam kızıma yedirdiğim çorba, ertesi gün tuz, karabiber ve bilumum baharat ilavesiyle bize uygun hale geliyor. Tüm bebişlere afiyet olsun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails