4 Haziran 2009 Perşembe

Yürüyorum, Yürüyorsun, YÜRÜYOR!

Cumartesi akşamının en önemli hadisesi, Meleğimi kendimden biraz uzağa koyup “hadi bebeğim, gel bana gel” dediğimde bana doğru önce 2 sonra 3 adım atmasıydı. Onca yorgunluğuna ve uykudan bayılmasına rağmen bir kaç kere daha parmağıyla “beni oraya koy” işareti yaparak “gel bana gel” yapmamı istedi, hem de çılgınlar gibi kikirdeyerek. Uykusuzluktan dengesini kaybetmeye başladığında kendi başına 7 adım atabiliyordu. Ertesi gün öğlene doğru uyanıp babasının döndüğünü görünce bir heyecanla yürüdü ki 12 adım birden attı. Son üç gündür kesintisiz 20-25 adım atabiliyor, dengesi bozulduğunda veya düştüğünde hiç bir yere tutunmadan hemen toparlanıp yürümeye devam ediyor. Gerçi çok hızla ulaşmak istediği bir şey olursa mesela oyuncak veya bir bardak su, emeklemeye geri dönüyor ama “gel tatlım, yan yana yürüyelim” dediğimde hemen ayağa kalkıp yürümeye başlıyor. Salı akşamı ilk kez biz O’na gel diye seslenmeden kendi kendine ayağa kalkıp bir elinde dişlerini kaşıdığı kalemi, salonun bir ucundan öteki ucuna yürüdü. Ayağının kırılmasıyla yaşadığı travmayı böylelikle atlattı, sanırım.
Bebeklerinin kendi kendine yürümesini isteyen arkadaşlara en önemli tavsiyem, bebişlerini mümkün olduğunca çıplak ayakla yere bastırsınlar. Çorapla parkede veya taşta kayıyorlar ve bu onların kendilerine güvenlerini kırıyor. Ayrıca tabanları güvenli bir şekilde zeminle temas ettiğinde parmak ucunda yürümekten de vazgeçiyorlar. Selin en büyük ilerlemeyi çıplak ayakla yürümeye başlayınca sağladı. Ayağının kırılması sebebiyle bir aya yakın süre sol ayağına tam basamamıştı ve bu yüzden sol ayağıyla hep parmak ucunda yürüyordu. Evet, akşamları biraz gaza maruz kaldık filan ama bence değerdi. Geçen hafta Banu’cuğum, sağolsun, Mira’nın araba şeklindeki yürütecini vermişti. Onun da çok faydasını gördük. Sağa sola yalpalamadan, öne doğru dümdüz adım atabilmeyi bu araba yürüteçle geliştirebildi. Kısacası biz ne yaparsak yapalım -ki aslında bir şey yapmadan yani zorlamadan sadece beklemek gerekiyor-bebekler kendilerini tamamen hazır hissettiklerinde yürüyorlar. Hiç kendinizi üzmeyin ve dertlenmeyin. Her biri küçük birer Homo Sapiens* olduklarına göre, günü geldiğinde yürümek gerektiğini elbet akıl edeceklerdir. Esas iş, bundan sonra başlıyor...
*Homo Sapiens (Latince) : Düşünen İnsan

13 yorum:

  1. Çiğdem'cim gözünüz aydın :) Selin'cim hep sağlam bassın bu hayata...

    YanıtlaSil
  2. Tebrikleeerrr... Bileğinin kırılmasına rağmen çok çabuk yürüdü maşallah.. Çok akıllı, sevecen, hanımefendi bir bebiş Selin, çok seviyorum onu ben..

    YanıtlaSil
  3. Aa süper çoook sevindim:D Bizde bekliyoruz, hadi bakalım:))

    YanıtlaSil
  4. hayırlı olsun Çiğdem, prenses yürümeye karar verdi demek:) ayakta durmada çok başarılıydı ve sizin rahatınız için biraz daha geç yürüse iyidi bence; örnek olay:ctesi günkü ormaların fatihi Efenin durumu:)
    çok sevindim ama; Selin bebek buyuyor demek:) Ve ben de bu gelismeleri artik gun ve gun takip edebiliyorum araniza katilarak, ne guzel:)
    Sevgiler,
    Evin

    YanıtlaSil
  5. Çiğdem'cim sevincin, coşkun öyle bir yansımış ki sesine, videoyu izlerken benim bile içimi tuhaf bir heyecan sardı. Çok sevindim... Gecikmesinden çok gecikme sebebinin seni daha fazla endişelendirdiğini tahmin edebiliyorum... Tebrik ediyoruz sizi, ama en çok Selin'i... O çok zor bir dönem yaşadı ve tüm korkularını atlattı... O minik adımları kocaman adımlara dönüşsün ve biricik kızını hep güzel yerlere götürsün... Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Selin kzıımıza hayırlı uğurlu olsun. koştuğu günleri de görürüz inşallah!
    annesine babasına da hayırlı olsun, darısı başımıza diyelim inşallah! ah ahh..
    sevgiler
    gorki

    YanıtlaSil
  7. çiğdemcim, vallahi o kadar sevindim ki, gözlerim doldu. artık bu kırık hadisesini de unutursunuz hızla. yakında karşılıklı dans da etmeye başlarsınız, insan daha ne ister!
    öpüyorum

    ebru

    YanıtlaSil
  8. Heyoo yaşasın. Selin yürüyor. Çiğdemciğim, dikkat et bunlar yürümeye başladıktan sonra gaza gelip çılgın işler yapıyorlar. Ama benim Munisem yapmaz dimi? Kar tanesine öpücükler...
    Umur & Ada

    YanıtlaSil
  9. Nasıl heyecanla nasıl sevinçle karşılanıyor bu günleri..Allah nice nice yürümelerini koşmalarını göstersin size..Öpüyoruz onu çok..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. dedim sana en kısa zamanda yürü diye. ve birden bire 1 günde yürüyorlar resmen. hadi hayırlısı.

    YanıtlaSil
  11. Güzel prensesimin videosunu seyredemedim ne yazık ki:( ama ben O'nun yürümesini canlı canlı izlemek istiyorum en kısa zamanda. Hayatım masa başında oturma dönemin bitiyor, sen de katılıyorsun artık koşan anneler kervanına. Öperim

    YanıtlaSil
  12. merhaba bloglara yolculuk etkinliginde meraklı minikde yer aldı ziyeret etmek isterseniz icmdkiyolculuk.blogspot
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. Arkadaşlar,
    Bilgisayarımın tamirde olduğu dönemde yorumlara uzun uzun cevap verebilme imkanım olamadı maalesef. Çok kısa sürelerle eşiminkini kullanabildim. Hepinize heyecanımı ve sevincimi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Hepimizin bebişlerinin sağlıkla ve sağlam adımlarla mutluluğa koşmasını diliyorum.
    Sizi yanaklarınızdan, bebişlerinizi gıdılarından öperim.
    Sevgiler,
    ç.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails