Bir kaç gün önce ağırbaşlı bebeğimiz Yiğit’in annesi sevgili Görkem blogunda, kışın ağırlıklı olarak evde vakit geçirildiğinden oyunların tükendiğini, yeni oyunlar bulmakta zorlandığını yazmıştı. Ben de tam o gün J. Silberg’in, Neden? Kitap Yayınevi’nden çıkan Bebek Oyunları kitabını almıştım. Görkem’in yazısına yorum yazarken de bu kitaptan iki üç tane oyunu kitap hakkında bir fikir vermesi için ertesi gün blogumda yazacağımı söylemiştim. Maalesef ertesi gün yazamadım. Sonra araya Ankara’ya dönüş hazırlığı girdi, dün akşam itibariyle artık buradayım ve ancak şimdi yazabiliyorum. Gorkicim, kusuruma bakma lütfen.
Kitapta 0-3, 3-6, 6-9 ve 9-12 aylar arası bebekler için 225 oyun var. Bazıları ya bizim zaten bildiğimiz ya da akıl etmesi çok zor olmayan oyunlar. Bazıları da (bilhassa ninni veya şarkı içerenler) sözler Türkçeye çevrildiğinde kafiye özelliğini yitirdiğinden ve melodiyi bilmediğimizden oynanma özelliğini yitiriyor. Ama yine de bir seçenek olabilir. Ben değişik olabileceğini düşündüklerimi seçtim.
Yaratıcılığı geliştirmeye yönelik İki Boru Oyunu : Tuvalet kağıdı ya da havlu kağıt rulosunu mikrofonmuş gibi yapın. Ruloyu ağzınıza doğru tutup bilindik bir şarkı mırıldanın veya bebeğin çıkarttığı sesleri taklit etmeye çalışın veya anonslar yapın “dikkat dikkat bebekler için mama vakti/oyun vakti veya uyku vakti”gibi. Bir ayakkabı kutusuna ruloların geçebileceği büyüklükte iki delik açın. Bebeğiniz ruloları deliklere sokup geri çıkartabilir.
Bebeğin el ve göz koordinasyonu için Krakeri Bul Oyunu: Bu oyun için üç tane şeffaf plastik bardağa ve küçük şekilli krakerlere ihtiyaç var. Bebeğinizi mama sandalyesine oturtun, bebek sizi izlerken; bardaklardan birinin altına bir kraker saklayın. Bırakın bebek krakeri bulsun ve yesin. İkinci ve üçüncü bardakları da oyuna ekleyin. Krakerleri nereye sakladığınızı bebeğinizin gördüğünden her zaman emin olun. Bebek krakeri her bulduğunda onu övmeyi unutmayın.
Bebeğin emeklemesine yönelik Tünel Eğlencesi: Bir koli kutusunun iki karşıt kenarını kesin. Kutuyu ters koyup bebeğinizi içinden emekleyerek geçmesi için teşvik edin. Tünelin çıkışlarından birinin dışına bir oyuncak koyarak bebeğin oyuncağın peşinden gitmesi için teşvik edin. Bunu bir kez yapınca bebek defalarca denemek isteyecektir.
Örnekler böyle. Açıkçası ben mesela kraker oyunundaki krakere taktım. Yani evde kendiniz bebe bisküvisi yapıp onu koyacaksanız sorun yok tabii. Belki ağzına atamayacağı büyüklükte bir oyuncağı da bardağın altına koymak mümkün olabilir.
Bazen zorunluluktan bazen bir başka oyundan esinlenerek bazen de yaratıcılığımızdan kaynaklanan oyunları bir oyun blogu açarak paylaşsak ne güzel olur diye düşündüm şimdi. Belki benden önce düşünüp uygulayan olmuştur. Böyle bir blogtan haberi olan varsa beni de haberdar edebilir mi? Eğer yoksa bu fikre ne dersiniz?
aa ne kadar güzel oyunlar bunlar! yahu evde yeni birşeyler bulmak o kadar zor oluyor ki. akşama kadar ne yapacağımızı şaşırıyoruz.önümüzdeki hafta kar geliyormuş, evde kapalı kalacağız yine.
YanıtlaSiltekrar tekrar teşekkürler, ben de her türlü yeni oyu fikirlerine açığım.
ilgin için tekrar teşekkür ederim.
gorki
aa ne kadar güzel fikirler bunlar! çok çok teşekkür ederim. evde yeni yapacak şey bulamıyoruz artık. özellikle boru oyununu çok sevdim.
YanıtlaSilen kısa zamanda denemek isterim. yaklaşan kar günlerinde evde yapacak şey bulamayan bana çok yardımcı olacak.
tekrar çok teşekkürler.
sevgiler
gorki
Ya bu oyunlar güzel hoş geliyor kulağa da, benim oğlum mu çok çabuk sıkılıyor, ben mi beceremiyorum bilmem ama 3 dk bu oyunlarla oyalansa, 4. dakika da artık hiiiç ilgilenmiyoruz. Gerçi şu kraker (cici bebe) oyununu sevdim deniyim bir, konu yeme içme olunca bizim minik bayılır zannımca!! :)
YanıtlaSilGorkicim,
YanıtlaSilKitapta daha başka oyunlarda var. İlk gorüşmemizde getiririm, incelersin. Hatta daha önce önerdiğim şeyi de yapabiliriz, memnuniyetle.
Burcucum,
Aynı fikirdeyim. İşin içine bebeğin yapmayı en çok sevdiği şeyi katarsan sanırım ilgisinde bir devamlılık olabilir. Bir de bir kere oynayıp bırakmamak lazım.
Yiğit'i ve Arda'yı kocamaan öperim.
Sadece oyunlarla ilgili blog açma konusunda görüşlerinizi de öğrenebilir miyim?
Oyunlarla ilgili blog açma konusundaki fikrim: Bence yararlı olabilir.. Eğer böyle bir blog açılırsa, ben de elimden geldiğince oynadığımız oyunlarla ilgili yazılar yazmaya çalışırım. Sevgiler..
YanıtlaSilFikirler için teşekkürler, şu kraker oynunu ben de deneyeceğim, rulo ile ses çıkarmayı zaten yapıyordum. Burcu, Erdem'de 3-5 dk sonra sıkılıyor bana normal gibi geliyor ama çocuk gelişimciler daha iyi bilir. Blog açma fikri çok güzel bir fikir!
YanıtlaSilçok hoş tebrik ediyom
YanıtlaSilyaa arkadaşlar çok üzücü yaa fakirler ve bebeklerine bakamıyorlar kardeşim o zaman neden yapmışlar ki anlamadım gitti.
YanıtlaSil